Låneförmedlare

Varför betala mer än nödvändigt för ett lån? Och varför slösa kreditförfrågningar hos UC på att jämföra en massa banker när det påverkar ditt kreditbetyg negativt? Självklart måste man jämföra men det finns ett bättre och mindre tidsödande alternativ.

Med hjälp av en låneförmedlare kan du snabbt och lätt jämföra många banker på en och samma gång, med bara en enda UC!

Alla banker delar alltså på en kreditupplysning och efter en ansökan via låneförmedlaren blir du presenterad de låneförslag bankerna och långivarna kan erbjuda dig. Det är bara att välja det förslag med bäst villkor och som passar just dig bäst.

Och det bästa av allt, det kostar absolut ingenting extra för dig som ansöker!

Men hur fungerar låneförmedlare, finns det något man bör tänka på och vilken låneförmedlare ska man egentligen välja? Med hjälp av våra tips hoppas vi att du ska hitta den låneförmedlare som passar bäst för just dig.

Populäraste och bästa låneförmedlaren 2019

Konkurrensen på marknaden för låneförmedlare har blivit hårdare den senaste tiden och stora låneförmdelare som Lendo och Advisa har fått tuffa motståndare i kampen om att vara den bästa låneförmedlaren 2019.

Numera finns det ett stort utbud av låneförmedlare och många av dem är faktiskt riktigt bra. Vilken som kommer bli den populäraste och vilken som sedan kommer att anses som den bästa låneförmedlaren 2019 återstår kanske att se. Men en sak är säker, det är bra tider för dig som vill jämföra bankernas olika lån, vare sig det handlar om samlingslån, bolån eller privatlån utan säkerhet.

Vi anser dock att Advisa fortfarande är en av de bättre om inte den bästa låneförmedlaren för de allra flesta just nu. Med sina över 30 anslutna långivare ökar chanserna att få ett riktigt bra låneerbjudande som passar just dig.

Fördelar med att låna via låneförmedlare

Att vi tycker att det är bra att använda sig av en låneförmedlare när man ska ansöka om ett lån har säkert framgått. Här skriver vi lite om några stora fördelar med låneförmedlare och varför man borde använda sig av en sådan tjänst.

Hitta bästa lånet för just dig

När du ansöker hos en låneförmedlare får du som sagt förhoppningsvis flera låneförslag från olika banker och långivare. Sedan är det bara att välja vilket förslag du vill gå vidare med.

Vanligtvis är man ju ute efter det lån som innebär lägst kostnader. Men det kan finnas andra aspekter att ta hänsyn till som gör att valet inte nödvändigtvis måste falla på det låneförslag med lägst effektiv ränta.

Det kan t.ex. handla om hur avbetalningstiden för lånet set ut, ifall det är ett annuitetslån med samma kostnad varje månad eller om man har möjlighet att lösa lånet i förtid helt kostnadsfritt.

Oavsett vilka villkor som passar dig bäst ökar oftast chansen att få ett passande erbjudande när du ansöker via en låneförmedlare.

Jämför många banker med endast en kreditupplysning hos UC

Detta är en av de viktigaste och största fördelarna med att ansöka om lån via en låneförmedlare. Att det endast görs 1 förfrågan hos UC samtidigt som man kan få låneförslag från upp till 32 olika banker och långivare på samma gång gör denna tjänst helt fantastisk.

Varför då, kanske du tänker. Jo, så här ligger det till…

Hade du istället ansökt och jämfört låneerbjudanden från, låt oss säga 10 olika banker, hade varje bank gjort var sin kreditupplysning på ditt namn hos kreditupplysningsföretaget UC för att kunna ta fram ett förslag. Det innebär alltså att du hade dragit på dig 10 UC förfrågningar på kort tid endast för att kunna jämföra vilket lån som är billigast för dig.

Konsekvensen av detta blir att dina chanser till att bli erbjuden ett bra lån med låg ränta minskar kraftigt eftersom många kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet. För många kreditupplysningar kan till och med leda till att du inte blir beviljad ett lån över huvud taget.

Orsaken till detta är att när det har registrerats många förfrågningar hos UC, framför allt under en kortare period, ser alla andra banker det som en större risk och är därför mindre benägna att låna ut pengar till låg ränta. De kan inte veta anledningen till varför du har ansökt om alla dessa lån.

Ifall en förfrågan är väldigt färsk kan de heller inte direkt veta ifall du har fullbordat lånet eller inte. Samtidigt bedöms en person som har många förfrågningar som en större risk oavsett ifall de har tackat ja till låneerbjudandena eller ej eftersom en sådan person inte drar sig för att ansöka om flera lån.

Spara tid och energi

Att jämföra och lusläsa villkor från många banker och långivare är tidskrävande, tråkigt och energislukande. När du istället söker via en låneförmedlare kan du ägna din tid och energi åt något roligare samtidigt som du får samma resultat.

En ansökan görs vanligtvis med bank-id och det tar bara två minuter men du ansöker hos ett flertal långivare på samma gång. Besked får du ofta redan Inom 24 timmar.

Så enkelt och smidigt att man knappt tror att det är sant.

Du slipper ta dig till ett bankkontor på jobbiga bankmöten och du slipper försöka förhandla om räntor.

Konkurrenssituation mellan långivarna

I och med att alla långivare som är anslutna och samarbetar med en låneförmedlare jämförs och ställs mot varandra när du ansöker om lån resulterar det alltså i en konkurrenssituation mellan långivarna.

Varje gång någon ansöker ”tävlar” de alltså om att kunna erbjuda det bästa lånet som ska göra att kunden väljer just dem istället för någon av deras konkurrenter.

Det kan göra att långivarna erbjuder bättre villkor eftersom det antagligen kommer att generera fler kunder.

Hur fungerar en låneförmedlare?

En låneförmedlare fungerar på i princip samma sätt som jämförelsetjänster som Prisjakt och Pricerunner fungerar för prylar. När du ska köpa en ny mobiltelefon, spelkonsol eller tv söker du på den modell du är ute efter och får sedan upp vilka butiker som säljer den och vilken butik som kan erbjuda det lägsta priset.

Precis så fungerar även en lånjämförelsetjänst, alltså en låneförmedlare, men istället för prylar jämför de då naturligtvis lån.

Så fungerar det steg för steg

  1. Fyll i din ansök hos en låneförmedlare, tar oftast ca 2 min.
  2. Banker och långivare ”bjuds in” att lämna ett låneförslag baserat på dina förutsättningar.
  3. Inom 24 har du normalt fått de erbjudanden som de olika långivarna kan ge.
  4. Du väljer det billigaste lånet eller det som passar dig bäst.

Allt är helt gratis för dig som söker!

Är det billigaste lånet alltid bäst?

Givetvis vill man ha ett så billigt lån som möjligt men det kan finnas andra saker att ta hänsyn till när du väljer långivare.

Vii jämför med prisjakt igen. När du är ute efter en ny mobiltelefon ser du enkelt vilken butik som erbjuder just den modellen till bästa priset. Men du kan också se att företaget kanske har en oerhört lång leveranstid, dåliga öppettider och ingen kundtjänst via telefon. Trots att mobiltelefonen är billigast hos detta företag kanske vissa tycker att det ändå är mer värt att köpa den hos en leverantör som erbjuder en bra kundservice och kan leverera telefonen snabbt och smidigt. Detta även om kostnaden för mobilen blir lite högre.

När vi pratar om lån gäller samma sak. Beroende på hur din situation ser ut kan vissa saker helt enkelt vara minst lika viktigt att ta hänsyn till som själva kostnaden för lånet.

Det kan handla om t.ex. återbetalningstid, om det är annuitetslån eller om rak amortering som gäller för låtet, eller kundtjänsts telefontider. Tänk över vad som känns viktigt för dig innan du väljer var du lånar dina pengar.

Hur tjänar låneförmedlarna pengar om det är gratis?

Det är som sagt helt gratis för dig som ansöker om ett lån via en låneförmedlare. Däremot betalar långivarna en provision till låneförmedlaren för varje godkänt lån som går via deras tjänst.

Det fungerar lite som en typ av marknadsföring för långivaren. Istället för att locka till sig kunder via traditionell marknadsföring som t.ex. reklam på TV och i tidningar så hittar låneförmedlaren intresserade kunder som de skickar vidare till långivaren.

Eftersom bankerna tjänar mycket pengar på att behålla sina kunder kan de därför lägga en del pengar på att låta någon annan fixa in nya kunder hela tiden.

Vad är det för skillnad på olika låneförmedlare?

De allra flesta låneförmedlare fungera precis på samma sätt. Skillnaden är egentligen i första hand vilka banker och långivare de samarbetar med. Alltså vilka du har möjlighet att jämföra och få erbjudanden av när du använder låneförmedlarens tjänst.

Ju fler banker och långivare som är anslutna desto bättre. Eftersom du då förhoppningsvis kommer att få fler låneförslag och därför kunna jämföra fler lån ökar chansen till ett bra lån. Du får med andra ord mer för den kreditupplysning som görs vid en ansökan om det är många långivare som är anslutna.

Vilken typ av långivare som är anslutna spelar också stor roll. Visst, det låter bra att det är många långivare anslutna till en viss låneförmedlare men det är inte bara antalet som räknas.

Beroende på vilken typ av lån du är ute efter och hur just dina förutsättningar ser ut kommer olika långivare vara olika intresserade av att låna ut pengar till dig. En del banker kan erbjuda jättebra ränta men bara ifall du har riktigt bra kreditvärdighet. Andra kanske inte kan erbjuda mer än 30 000 och till relativt hög ränta men godkänner dig trots att din kreditvärdighet är låg.

Om en låneförmedlare riktar sig mot den stora massan gäller det därför att det finns en bra blandning av långivare samtidigt som det såklart ska finnas flera inom samma segment. Annars blir det inte mycket till jämförelse.

Det finns också låneförmedlare som är mer nischade och har valt att specialisera sig på en viss kundgrupp. Ett exempel är anmärkning.se som är speciellt inriktade på att jämföra lån som godkänner betalningsanmärkningar. Vi skriver mer om det här nedanför.

Låneförmedlare för dig med betalningsanmärkningar

Merparten av alla låneförmedlare låter även dig med betalningsanmärkningar ansöka om lån. Däremot är det inte lika tydligt hur många av låneförmedlarnas anslutna långivarna som faktiskt accepterar betalningsanmärkningar.

Så länge låneförmedlaren har minst en långivare som kan godkänna någon med betalningsanmärkning så brukar de skriva att betalningsanmärkningar är ok.

Detta kan som du förstår vara lite missvisande i vissa fall. Är det inte så många av de anslutna långivarna som accepterar betalningsanmärkningar hos just den låneförmedlare du ansöker hos gör du det kanske lite i onödan. Man vill ju såklart jämföra så många långivare som möjligt som faktiskt är aktuella för just dig och dina förutsättningar.

Men hur vet man då vilken låneförmedlare som har flest långivare som accepterar betalningsanmärkningar anslutna till sin tjänst?

Det finns faktiskt låneförmedlare som är direkt inriktade på lån trots betalningsanmärkning. anmärkning.se, som är en del av Lendo, är just en sådan låneförmedlare. De samarbetar med banker och långivare som alltså är specialiserade på att hjälpa folk med betalningsanmärkningar att få lån.